Compassievol trainen – trainingsaanbod

Gespecialiseerde Mindfulness en (Zelf)Compassie trainingen (MBSR en MBCL)

Mindfulness betekent bewust je aandacht ergens op richten, op het hier en nu, en niet oordelend zijn over wat je verder gewaar wordt. Mindfulness (Sanskriet: Vipassana) is een meditatievorm uit het Boeddhisme en betekent letterlijk: ‘de dingen zien zoals ze werkelijk zijn’. Compassie gaat daarin een stap verder, brengt persoonlijke bewustwording en verdieping (inzicht in jezelf en in je handelen) door zelfonderzoek.

Ben je toe aan verandering? Op zoek naar evenwicht, rust, verandering, geluk, ontspanning? Inzicht in patronen in je leven of werk? Ervaar je stress of moeheid? Loop je tegen muren op? Is je accu leeg? Je leven veranderd? Heb je het gevoel dat je overleeft? Wil je leren stoppen met vechten, vluchten of verkrampen in moeilijke situaties? Heb je de behoefte om anders te leren omgaan met stress, spanning, burn-out, (chronische) ziekte en/of pijn?

Ben je benieuwd? Klik op de training om te openen voor meer informatie. Sluiten kan door nogmaals op de titel te klikken.

Workshop MBSR - ruimte voor stress...

Workshop ter kennismaking met MBSR

tijdens de WEEK van de WERKSTRESS met dit jaar als thema: ‘Preventie en werkplezier’

MBSR – een aandachttraining in stressreductie

Ben jij toe aan verandering? Ervaar jij een hoge werkdruk? Ben je er zelfs ziek door geworden? Ben jij (chronisch) ziek en werk je? Wil jij minder druk en stress ervaren in jouw werk en meer levensenergie en ruimte? Zoek je evenwicht en plezier in jouw leven? Kom dan tijdens de Week van de Werkstress kennismaken met MBSR.

Ervaar zelf hoe jij d.m.v. aandachttraining daadwerkelijk stress kunt verminderen in je leven én op je werk. Zelfs als er sprake is van dubbele stress door werkdruk en (chronisch) ziek zijn. Ontspannen werken en ruimte ervaren dat kan echt! We gaan op speelse wijze en ervaringsgericht kijken naar jouw belemmeringen, stressfactoren en klachten. Je leert om er anders mee om te gaan en de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn, dus los van je gedachten hierover of jouw manier van reageren op stress. Hoe doe je dat? Door via focus- en ademoefeningen je aandacht te richten op stressfactoren in je leven, daar niet in mee te gaan en te zien wat het met je doet op het gebied van lichaam en geest. Oók jij, kunt leren anders omgaan met stress, patronen, negatieve ervaringen, fysieke en mentale pijn in jouw leven!

Ben je benieuwd?

Datum/tijd: Donderdag 15 november, 19.30 tot 21.00 uur.

Kosten:  € 10,00 p.p.

Neem je collega/vriend/buurman/familie gerust mee!

Graag vooraf aanmelden bij Mariet Rutten tel. 06-2713 6069 (bel of app) of per email: info@mariet-rutten.nl (na aanmelding ontvang je meer info en de locatie).

Mariet is één van de deelnemers Menzis Preventieprogramma Samen Gezond én aanmeldingen via week van de werkstress krijgen 10% kortingsactie bij inschrijven november/december 2018 (alleen wanneer je niet in aanmerking komt voor vergoeding via je zorgverzekeraar).

Aanmelden: klik hier

Overige info week van de werkstress 2018: zie hier

MBSR - Aandachttraining bij ziekte, pijn, burn-out en/of stress

‘Bij aanvaarding van verlies, hoort ook de waardering van wat je hebt…’                                                                                          – Jan Mokkenstorm

Ziekte, pijn en stress overkomt je, brengt verlies- en rouwervaringen mee en kan je leven soms of voor lange tijd volledig beheersen. Dat vraagt om aanpassing, een andere benadering en mildheid naar jezelf. Hoe is dat als er tegen je gezegd wordt: ‘Leer er maar mee leven…’  Persoonlijke aandacht is dan een behoefte ook voor jouw levensverhaal en ervaringen. Niet alleen voor de ziekte of beperking, maar vooral ook gezien worden als mens, kwetsbaar mens om precies te zijn in een ongewild veranderend leven. Hoe ga je daarmee om en met de inherente stress?

Deze 8-weekse specialistische training heeft als doel om meer persoonlijke bewustwording te creëren op het thema (chronische) ziekte, pijn en stress. En geeft absoluut een andere kijk op ziekte, pijn en stress en jouw mogelijkheden tot omgaan daarmee…!

Kwetsbaarheid in al zijn facetten… Hoe is het om te moeten leven met een chronische ziekte, burn-out, pijn, met restletsel na ernstige of acuut opgetreden ziekte, een trauma, ongeval of blijvende invaliditeit? Wat betekent het ten opzichte van je dagelijks leven, in je werk en in relaties?

Deze gespecialiseerde 8-weekse training, verdeeld over 4 maanden, leert je luisteren naar de taal die jouw lichaam spreekt, waardoor je beter voor jezelf kunt zorgen om de balans te herstellen. Biedt een ruime variatie aan mindfulness- en ademwerkoefeningen om de aanhoudende stress, pijn en/of je verminderde gezondheid te verzachten. In een rustig tempo en gericht op aandacht en ontspanningNaast de 8 lessen is er tevens een stiltemiddag gepland (datum in overleg met deelnemers) als waardevolle aanvulling op deze training.  

Ervaring met meditatie is niet noodzakelijk, maar wel een pré.

Mariet Rutten is een bevlogen trainer, geschoold als psycho-energetisch therapeute én ervaringsdeskundige en zegt hierover: “Mindfulness geeft ons een keuzemogelijkheid in hoe we in het dagelijks leven omgaan met ziekte, stress, pijn en fysieke klachten. We onderzoeken eigen innerlijke patronen en manieren van reageren hierop (bijv. bij stress) en hoe deze in je voor- of nadeel kunnen werken. In het geval van (chronische) ziekte of pijn zelfs versterkend kunnen werken en je herstel vertragen. Leren omgaan met een veranderend leven door ziekte en pijn en/of vertrouwen leren hervinden in je lichaam.”

Wat houdt een les in? Iedere les is er een kort blok psycho-educatie (theoretische uitleg), telkens vanuit een ander thema en perspectief (bijv. pijn, grenzen, gedachten en emoties, patronen, overleven, weerstand enz.). Er worden geleide, adem- en stiltemeditaties gegeven en zachte bewegingsoefeningen (binnen jouw mogelijkheden). Naast het werken aan bewustwording, werken we aan ontspanning en leer je een scala aan basistechnieken, met een focus op mildheid, zachtheid, warmte en mededogen voor jezelf en je omgeving. Je leert beter met stress, pijn en leed omgaan, vergroot je (zelf)acceptatie en verbetert je relaties met anderen.

Een groep bestaat uit 4 tot 6 personen, er is tijd en ruimte voor interactie met elkaar in een warme sfeer. De geleide meditaties worden na afloop van iedere les per e-mail toegestuurd om thuis vrijblijvend te oefenen. De lessen worden gegeven in Bathmen en in Deventer nabij Wilp (deze locatie is gelijkvloers en rolstoeltoegankelijk). Voorafgaand aan deelname volgt een telefonische kennismaking, waarin samen gekeken wordt naar jouw motivatie en behoeften.

Data 2018/2019:

DEVENTER:

Vrijdagmiddag: 14 + 28 september, 12 + 19 oktober, 16 + 30 november, 7 + 21 december. Tijd: 13.00 – 15.00 uur. Inloop vanaf 12.45 uur.

Woensdagochtend (2019): 16 + 30 januari, 13 + 27 februari, 13 + 27 maart, 10 + 24 april. Tijd: 10.00 – 12.00 uur. Inloop vanaf 9.45 uur. Stiltemiddag i.o. groep.

BATHMEN:

Dinsdagavond: 20 + 27 november, 4 + 11 + 18 december 2018 en 8 + 15 en 22 januari 2019. Tijd: 19.30 – 21.30 uur. Inloop vanaf 19.15 uur (incl. thee). Stiltemiddag i.o. groep.

Donderdagavond (2019): 17 + 24 + 31 januari, 7 + 14 + 21 + 28 februari en 7 maart 2019. Tijd: 19.30 – 21.30 uur. Inloop vanaf 19.15 uur (incl. thee). Stiltemiddag i.o. groep.

*) Deelnemers Menzis Preventieprogramma Samen Gezond én aanmeldingen week van de werkstress 10% kortingsactie bij inschrijven november/december 2018 wanneer je niet in aanmerking komt voor vergoeding via je zorgverzekeraar. Vraag naar de voorwaarden. Data onder voorbehoud.

De kosten voor deze trainingen bedragen 425 euro voor zelfbetalers. 600 euro (excl. BTW) wanneer de werkgever betaald. Prijs inclusief consumpties, lesmateriaal en audiobestanden. Individuele training: 695 euro. Informeer eens bij jouw zorgverzekeraar naar de vergoedingsmogelijkheden vanuit de aanvullende zorgverzekering!

Leslocaties: Bathmen – Oranjelaan 10 / Wilp (Deventer) – Buddezand 1

Aanmelden: klik hier

MBCL - (Zelf)Compassietraining (Mindfulness Based)

‘Maak de wereld milder, laten we bij onszelf beginnen.’

Compassie is het vermogen ons betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel van onszelf als van anderen. Compassie is een algemeen menselijke eigenschap die bij iedereen in aanleg aanwezig is, maar die vaak om allerlei redenen niet tot bloei is gekomen. In deze training worden allerlei mogelijk-heden aangeboden tot het ontwikkelen van mildheid en compassie, waarbij eerst aandacht wordt besteed aan zelfcompassie. (Zelf)compassie is bevorderlijk voor ons psychisch en lichamelijk welzijn en voor ons sociale functioneren blijkt uit divers wetenschappelijk onderzoek.               – Frits Koster & Erik v.d. Brink

Vanaf september 2018 wordt het MBCL- Mindfulness Based Compassionate Living trainingsprogramma aangeboden in Deventer door Mariet Rutten.

Deze 9-weekse aandachttraining is praktisch van aard en ervaringsgericht, we onderzoeken bronnen van spanning en stress in jouw dagelijks leven (bijv. in relaties, werk, bij ziekte, pijn, verlies en rouw). Mindfulness geeft ons een keuze in hoe we omgaan met (on-)prettige gebeurtenissen en stress.    In deze MBCL-training komen verschillende interventies aan de orde zoals: psycho-educatie en oefeningen rondom de aard van het denken, we onderzoeken gedrag, gedachten, gevoelens en leren een andere houding hierin aan te nemen. Zo ontstaat meer innerlijke ruimte, compassie naar jezelf én je omgeving! Hoe doe je dat? Spelenderwijs bewustwording creëren door praktische beoefening en letterlijk de stroom van gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties leren observeren zonder erin mee te gaan.

Het trainingsprogramma bestaat uit verschillende thema’s en een aantal geleide meditatie-oefeningen. Er is ruimte voor individuele behoefte en interactie als groep. De groep bestaat uit maximaal 6 deelnemers. Het voordeel hiervan is o.a. dat je meer persoonlijke aandacht krijgt en oefent in een kleine vertrouwde seting. De groep is NIET therapeutisch van aard.

Wat houdt een les in? Deze gespecialiseerde compassietraining bestaat uit negen bijeenkomsten (van 2,5 uur) om de 14 dagen, zodat er voldoende tijd is om de oefeningen thuis te vervolgen. Iedere les bevat een kort blok psycho-educatie (theoretische uitleg). Telkens vanuit een ander thema en perspectief (bijv. mildheid, werking van stress, grenzen, emoties, weerstand, omgevingsfactoren en reactiepatronen enz.). Zo ontwikkel je een bredere kijk op jouw levenssituatie! Leer je door de beoefening te Zijn in het moment en het cultiveren van compassie naar jezelf en je omgeving. Er worden geleide, adem- en stiltemeditaties gegeven en mindful meditatief bewegen. De geleide meditaties worden je na afloop van een les per e-mail toegestuurd om thuis vrijblijvend te oefenen. Er wordt gewerkt aan de hand van het MBCL-werkboek.

Info en voorwaarden voor deelname: Heb je een Mindfulness-training MBSR of MBCT afgerond en zoek je verdieping meld je dan aan. Voorafgaand aan deelname volgt een telefonisch kennismakingsgesprek, waarin samen gekeken wordt naar jouw motivatie en of je de intensiteit van het MBCL-verdiepingsprogramma passend is bij jouw levensritme op dit moment.

Wil je meer weten over de mogelijkheden of je alvast inschrijven voor een kennismakingsgesprek dat kan: klik hier

Data 2018 – Woensdagavond: 12 + 26 september, 10 + 31 oktober, 14 + 28 november, 12 + 19 december. 10 januari (2019). Tijd: van 19.30 – 22.00 uur. Inloop vanaf 19.15 uur.

Data 2019 – Vrijdagochtend: 18 januari, 1 + 15 februari, 1 + 15 + 29 maart, 12 + 26 april, 8 mei. Tijd: 9.30 – 12.00 uur. Inloop vanaf 9.15 uur.

Leslocatie: Wilp (Deventer) – Buddezand 1

De kosten voor deze groepstraining bedragen 525 euro voor zelfbetalers, 750 euro (excl. BTW) wanneer de werkgever betaald. Prijs inclusief boek, werkbladen en audiobestanden, consumpties. Daarnaast is deelname aan een stiltedag tegen gereduceerd tarief mogelijk.

STILTEDAG - KLOOSTER (Doetinchem) op 13 april 2019

STILTEDAG KLOOSTER – Zaterdag 13 april 2019

Thema open heart – open mind.

Tijd: 10.00 tot 16.30 uur
Kosten: € 60,- (incl. vegetarische lunch*)
Locatie: Sint Willibrordsabij Doetinchem, Abdijlaan 1
Trainer: Mariet Rutten

Aanmelden/info klik hier.

In de beschutting van het klooster ervaren we de stilte buiten ons. Tijdens een open heart – mind stiltedag zijn en handelen we in stilte en zoeken deze bewust op, met name in onszelf. Het wordt een waardevolle dag… (Zelf)compassie zal de basis zijn. We beoefenen diverse vormen van geleide- en stilte meditaties. We gebruiken de lunch gezamenlijk, in stilte. In de middag is er een vrije keuze om een gebedsdienst van de monniken bij te wonen, of bij goed weer  in de kloostertuin een gezamenlijke loopmeditatie te volgen of een individuele stiltewandeling. Aan het einde van de dag verbreken we de stilte, waarna er ruimte is om onze ervaringen gezamenlijk uit te wisselen. Het maximaal aantal deelnemers is: 22. De inschrijving is al begonnen, dus wacht niet te lang.

Voor wie is de Stiltedag?
– Je voelt de behoefte aan inkeer en introspectie;
– Je hebt (beginnende) ervaring met meditatie en/of mindfulness;
– Je bent deelnemer aan een mindfulness of compassietraining;
– Je beoefent Zen;
– Je bent bereid om jezelf en anderen in stilte te ontmoeten.
– Je bent professional en neemt deel voor je trainersregistratie/accreditatie.

Kom je van ver of voel je de behoefte om de stiltedag te verlengen naar een weekend? Er is een mogelijkheid tot overnachten in de omgeving van het klooster bij Kasteel Slangenburg.

Programma:
Aanvang 10.00 uur (inloop vanaf 9.30 uur met thee/koffie)
Kennismaking en instructies groep.
Stilte vanaf 10.15 uur / 12.30 – lunch
13.30 – 16.00 uur middagprogramma.
16.00 stilte verbreken en ervaringsronde groep.
Vertrek uiterlijk 16.30 uur.
*) Voorkeur om je eigen lunch mee te brengen? Deelnamebedrag € 50,-

Praktische info:

Waar? De trainingen worden gegeven in Bathmen (praktijkruimte) zowel 1-op-1 als in groep, in Deventer Centrum en Deventer (Wilp) op open inschrijving aangeboden in de Stedendriehoek.

Vergoedingen: Mindfulness wordt door diverse verzekeraars vergoed (zie hier), ook via gemeente of Arbodienst is soms vergoeding mogelijk. Korting voor studenten/minima in overleg. Daarnaast is vergoeding mogelijk in het kader van psychosociale therapie en/of zorgverzekeraars vergoeden een deel van de training in het kader van herstel- en verzuimpreventie. Werkgevers zijn vaak ook bereid om een training te betalen in dit kader. Vragen over jouw specifieke mogelijkheden hierin? Neem vrijblijvend contact op met Mariet of vraag naar de mogelijkheden voor training/coaching via je werkgever (incl. offerte).

Accreditaties beroepsverenigingen: VMBN-cat. 2, MBCL-reg. A en VVM. Daarnaast als therapeut register A-lid van de VVET en daardoor vergoeding (deels) psychosociale therapie vanuit de aanvullende verzekering.

Trainingslocaties:

Bathmen – Oranjelaan 10.

Deventer – Centrum, Brinkgreverweg 122

Deventer – Wilp, Buddezand 1   (rolstoeltoegankelijk)

Heb je nog een vraag?
Vraag een brochure aan of neem contact op met Mariet: 06 – 2713 6069.

Compassievol trainen is ook te vinden op Facebook  

Van Hoofd naar Hart Verdiepingstrainingen
(PsBK/MBK)

Van Hoofd naar Hart trainingen zijn ontwikkeld door Robert te Pas en Mariet Rutten en gericht op communicatie en de menselijke benadering in de zorg.    In 2015 kruisten hun wegen, werkten ze samen en zo ontstond een gouden team. Mariet en Robert zijn beiden CRKBO-geregistreerd docent en trainer én hebben een gezamenlijke missie… mensen verbinden in kracht!

Voor wie? Werk je als hulpverlener, vrijwilliger, therapeut of zorgprofessional, ben je directeur of leidinggevende van een zorgorganisatie en toe aan verandering in je werk of binnen je team? Zoek je een geaccrediteerde bij- en nascholing? We bieden tevens maatwerk incompany trainingen aan zorgorganisaties, vrijwilligers- en (nood)hulporganisaties.

De trainingen worden groepsgewijs aangeboden o.b.v. individuele inschrijving of in teamverband. En geldt tevens als geaccrediteerde MBK-bijscholing voor professionals volgens de Plato-norm PsBK.

Post HBO-bijscholingen 2018/2019 gepland via:

  • BiVT (op meerdere locaties in NL);
  • Terreel Beroepsopleiding voor Energetische Therapie in Eindhoven.

Trainers met een missie:Wij zijn ons bewust van de toenemende behoefte om in de werkgebieden van Zorg en Welzijn, meer aandacht te geven aan de mens en de mensgerichte aanpak. Er is een verschraling in de zorg ontstaan! Protocolering, regelgeving en administratieve procedures zorgen voor een toenemende werkdruk en haalt professionals weg bij hun passie en motivatie in het werk en in de menselijke benadering van een cliënt.’

Incompany en maatwerk-training? Klik op de training om te openen voor meer informatie. Sluiten kan door nogmaals op de titel te klikken. Informeer vrijblijvend eens naar de mogelijkheden.

Incompany - De mens in al zijn facetten

Van Hoofd naar Hart-training: De mens in al zijn facetten…

Deze incompany training is PsBK-geaccrediteerd door V&VN (geldt bij lidmaatschap voor uw medewerkers als bijscholing).

Medewerkers in Zorg en Welzijn zijn de overbodige regels en procedures zat. Ze komen niet meer toe aan het echte mensenwerk en raken weg van hun passie en motivatie. Cliënten en patiënten vragen niet alleen aandacht voor de beperking of ziekte, er is ook behoefte aan persoonlijke aandacht en net als de professional wil men gezien worden als mens. Zorg en Welzijns-organisaties geven aan de balans kwijt te zijn, tussen het resultaatgericht willen werken en de menselijke benadering. Het is lastig om dit proces en deze cultuur te doorbreken.

Wij kiezen voor een andere weg en bieden naast dit systeem aandacht voor de mensgerichte aanpak om zo een gezonde en werkbare balans te vinden voor de professionals zelf (zij zijn nl. nét zo kwetsbaar als mens) in de omgang met hun cliënten. We leren professionals (weer) communiceren vanuit hun authenticiteit. Deze aanpak biedt hernieuwde energie voor de medewerkers, draagt bij aan het herstelproces van de cliënt/patiënt… en aan kostenbeheersing.

Wij bieden maatwerk in één of meerdaagse verdiepingsdagen. We werken praktisch vanuit de diverse lagen van communicatie, zetten verschillende werkvormen in gericht op: focus, (non-verbale) communicatie, praktijk- en eraringsuitwisseling, patronen, overdracht en tegenoverdracht. We geven aandacht aan mens Zijn en behoeften, stress- en succesfactoren. Informeer telefonisch of per email naar de mogelijkheden of vraag een offerte aan.

Praktijkdag – Omgaan met kwetsbare doelgroepen

Van Hoofd naar hart – Omgaan met de kwetsbare mens…

Vind je als professional communiceren soms ook zo lastig? Mag er wat jou betreft wat meer menselijkheid komen in het benaderen en begeleiden van kwetsbare patiënten en cliënten? Kunnen jouw gespreksvaardigheden wat stimulans gebruiken. Zoek je naar meer verbinding met de mens in de kwetsbare patiënt/cliënt?

Allemaal vragen en behoeften die in de training: Van hoofd naar Hart, omgaan met de kwetsbare mens… aan bod komen. We richten ons op de communicatie met deelnemers uit kwetsbare doelgroepen: zoals mensen met een psychiatrische achtergrond, psychische of verslavings-problematiek of een licht verstandelijke beperking.

We werken interactief met oefensituaties uit de praktijk en… met een trainingsactrice die optimaal feedback kan geven op de processen en interactie m.b.t. (non)verbale communicatie en belicht vanuit verschillende niveaus. Oefensituaties praktijkgericht op jouw manier van communiceren met de kwetsbare ander in de dagelijkse praktijk.

Deze incompany training wordt als extra praktijkdag aangeboden aan hulpverleners, als veranderinstrument of nascholing aan teams binnen Zorg en Welzijnsorganisaties.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?
Vraag een offerte of brochure aan of neem contact op met Mariet: 06 – 2713 6069.

Compassievol trainen is ook te vinden op Facebook